úterý 22. července 2014

Nepečený rybízový jáhelník

Pokud se Vám při konzumaci samotného červeného rybízu křiví úsměv stejně jako mně, můžete ho proměnit do jednoduchého, i když prý sytého, nepečeného dezertu. A v létě se nějaká ta sváča z lednice vždycky hodí.

Na přípravu pudinku jsem použila rozmixované odmočené vlašské ořechy. Je na Vás, zda "mléko" zcedíte či nikoliv, ale není to třeba. Nám třeba takový ořechový pudink s jemnými kousky chutná mnohem více než dokonale hladký. Můžete samozřejmě nahradit jakýmkoliv jiným rostlinným mlékem, ale ty ořechy tomu opravdu dají šmrnc.



Nepečený rybízový jáhelník
(1 menší pekáček)

Suroviny:
200 gramů jáhel
600 ml jablečného moštu
50 gramů rozinek
2 polévkové lžíce kvalitního kakaa
špetka soli

500 gramů rybízu
70 gramů vlašských ořechů
500 ml vody
1 kvalitní vanilkový pudink (vanilkový extrakt + 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu)
3 polévkové lžíce javorového sirupu nebo jiného sladidla



Postup:
  1. Vlašské ořechy nechte několik hodin odmočit, lépe přes noc.
  2. Pokud máte kvalitní jáhly, stačí je pouze řádně proprat. Pokud si nejste kvalitou jistí, spařte třikrát jáhly horkou vodou, abyste odstranili zoxidovanou vrstvu, která by mohla způsobit nežádoucí hořkost.
  3. Jáhly zalijte odměřeným množstvím džusu, přidejte propláchnuté rozinky, špetku soli a vařte 20 - 30 minut na mírném ohni, dokud se všechna tekutina neodpaří a nevznikne hustá kaše.
  4. Do uvařených jáhel vmíchejte kakao.
  5. Menší pekáček vypláchněte studenou vodou a rozprostřete do něj ještě teplé kakaové jáhly.
  6. Rybíz propláchněte a nasypte na jáhlovou vrstvu.
  7. Vlašské ořechy zceďte, zalijte 200 ml vody a v koktejlovém mixéru mixujte na vysoké otáčky asi 2 minuty. Přilijte dalších 200 ml vody a ještě promixujte.
  8. Ve zbylých 100 ml vody rozmíchejte vanilkový pudink a zvolené sladidlo.
  9. "Vlašské mléko" přiveďte k varu (pozor, i vlašské se připaluje) a za stálého míchání do něj vlijte připravenou pudinkovou směs. Povařte na mírném ohni 2-3 minuty, nezapomínejte míchat.
  10. Sundejte ze sporáku a ještě horký pudink nalijte na rybíz. Nechte zchladnout, přemístěte do lednice a nechte vychladit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)