čtvrtek 28. listopadu 2013

Restovaná kořenová zelenina s pučálkou a rukolou

Dnes jsem si připravila jeden tip na rychlý oběd. Podobné variace dělám poměrně často a říkala jsem si, že recept na levnou rychlovku se vždycky hodí.

Většinu všedních obědů dělám tak, že trochu orestuji nebo podusím nějakou kořenovou zeleninu, po odstavením ní zamíchám nějakou tu čerstvou "trávu" (rukolu, polníček,..), přidám luštěninu, obilovinu (nejraději máme takové ty křupavé jako kamut, oves nebo žito) a posypu oříšky nebo semínky. Podávám s kvašenou zeleninou a občas i čerstvými mungo klíčky. A kompletní oběd je na světě. Přes týden není holt čas na větší kulináské kreace.

Možná slyšíte slovo pučálka poprvé, ale tento pokrm má v Čechách velmi silnou tradici. Pučálka má kořeny až někde v ranném středověku. Jedná se o naklíčený hrách, který se krátce orestuje na pánvi s trochou oleje, solí a libovolným kořením. Pokud máte hrách naklíčený, máte hotovo v cuku letu. Jak se klíčí luštěniny jste se mohli dočíst již v tomto článku.


Restovaná kořenová zelenina s pučálkou a rukolou

Suroviny:

1 hrnek naklíčeného hrachu
2 střední mrkve
1/2 menšího celeru
3 polévkové lžíce oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
2 hrsti čerstvé rukoly
opražené vlašské ořechy a dýňová semínka na posypání
sůl
pepř

Postup:
  1. Mrkev a celer oloupejte a nastrouhejte na hrubo.
  2. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a orestujte na jemno nakrájenou cibulku. Po několika minutách přidejte sůl, pepř a nastrouhanou mrkev s celerem. Restujte. Pokud se bude zelenina chytat k pánvi, podlejte trochou vody. Restujte asi 10 minut celkem.
  3. Mezitím si oloupejte česnek. Na druhé pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, přidejte rozmačkaný česnek a nechte minutku rozvonět. Poté přidejte sůl, pepř a propláchnutý naklíčený hrách. Opékejte asi pět minut. Odstavte.
  4. Rukolu opláchněte, nechte okapat a natrhejte do restované zeleniny. Promíchejte.
  5. Restovanou zeleninu s rukolou posypte na talíři pučálkou a opraženými vlašskými ořechy a dýňovými semínky. 
P.S.: K restované zelenině můžete přimíchat uvařenou obilovinu a talíř doplnit kvašenou zeleninou. Dostanete tak plnohodnotný pokrm se všemi esenciálními aminokyselinami.

2 komentáře:

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)