pondělí 9. září 2013

Crumble s blumami

Původně jsem chtěla recept pojmenovat "Blumový crumble". Ale popravdě, neevokuje vám to gumový crubmle? To by se trošku vylučovalo.

Pro jazykově nezdatné poznamenám, že crumble se čte jako krambl. Ano, možná to bylo trošku zbytečné, ale i kdyby byla tato informace užitečná pouze jednomu člověku, mělo by to cenu :) Crubmle je označení pro ovocný koláč s drobenkou, ale bez korpusu. Je to vlastně jen šťavnaté ovoce s křupavou drobenkou. Mmm...
Já si to představuju tak, že crumble vynalezl někdo hrozně mlsný a líný. Za prvé, ovoce s drobenkou bylo vždy na koláči to nejlepší, tak proč si zaplácnout břicho těstem.. Je přeci možnost mít jen to dobré. A za druhé je crumble tak úžasná rychlovka, že vám na jeho přípravu stačí 20 minut se vším všudy. 
Crumble můžete udělat ze směsi špaldové mouky a vloček, je takto velmi chutný. Ale protože se snažím používat mouku co nejméně, zvolila jsem variantu ovesné vločky, kukuřičná krupice, mandle a kokos. A věřte nebo ne,  pokud dáte ovoce opravdu hodně, není třeba vůbec sladit! Labužníci a mlsalové mohou přidat trochu nějakého sladu nebo sirupu, ale opravdu jen maličko. Koneckonců, sirupem si to vždy můžete polít i přímo na talíři...



Crumble s blumami

Suroviny:
Blumy nebo švestky -  já měla asi 1 kg blum
100 gramů ovesných vloček
50 gramů kukuřičné krupice
60 gramů mandlí
50 gramů kokosu
2 polévkové lžíce kokosového oleje
kokosový olej  na vymazání
(kdo to rád hodně sladké, může přidat trochu agáve sirupu :))

Postup:
  1. Blumy omyjte a vypeckujte.
  2. Mandle vhoďte do nožového mixéru a rozmixujte na prach.
  3. V míse smíchejte ovesné vločky, krupici, rozmixované mandle, kokos a olej. Rukama propracujte. Měla by vzniknout sypká směs. Labužníci mohou přidat navíc trochu sladu nebo sirupu.
  4. Troubu rozehřejte na 170°C a pekáček vymažte olejem.
  5. Blumy narovnejte na dno pekáčku (slupkama dolů) a rovnoměrně zasypte připravenou drobenkou.
  6. Dejte do trouby a pečte, dokud není povrch crumblu nazlátlý.

2 komentáře:

  1. ... nemůžu se od vašich stránek odtrhnout ... to je skoro až kulturní zážitek!!! :-) ... a nejen to supr jídlo, ale i vaše foto a vaše popisky :-) ... paráda!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Vždy je hezké vidět, že se někomu Vaše práce líbí :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)